Masuk Kandang Kambing Mengembek, Masuk Kandang Kerbau Menguak…

cultura-global

Sama ada perjalanan anda adalah untuk urusan perniagaan atau percutian adalah penting untuk mengenali budaya negara yang dilawati . Berikut adalah 16 tips untuk membantu anda menyesuaikan diri dalam 16 negara yang berbeza  seperti yang telah dipetik dari buku, Raise Your Culture IQ.

Di Australia … Fahami konotasi undangan  makan anda: Sebelum mengeluarkan atau menerima jemputan makan fahami bahawa makan tengahari adalah dikhaskan untuk urusan perniagaan, manakala makan malam digunakan untuk bersosial.

Di Bangladesh … Jangan terkejut: Di rumah tradisional Islam, tuan rumah tidak boleh menyertai tetamu untuk makan malam. Wanita Islam pula makan berasingan daripada lelaki.

Di Brunei … Lupakan diet anda: Di negara ini, ia adalah sopan untuk menerima walaupun hanya sedikit makanan atau minuman apabila dihidangkan. Apabila menolak apa-apa yang dihidangkan, ia adalah sopan untuk menyentuh pinggan dengan tangan kanan.

Di Kemboja … Lupakan kerusi: Di ​​rumah tradisional, orang Kemboja akan duduk di atas tikar apabila makan. Lelaki akan duduk bersila, manakala wanita akan bersimpuh.

Di China … Pandangan mata: Semasa ucapan, orang Cina sering akan mengelakkan hubungan mata secara langsung. Pandangan mata perlu  diturunkan sedikit  dianggap sebagai tanda hormat. Merenung mata mungkin tidak selesa untuk  orang Cina serta dianggap sebagai biadap.

Di Hong Kong … Tawaran untuk membayar: Walaupun ia tidak akan diterima, ia dianggap sopan untuk menawarkan untuk membayar bil makan malam. Jangan sekali-kali menawarkan untuk  membahagikan bayaran kerana ini akan menjatuhkan air muka tuan rumah anda.

Di India … Bersedia untuk membayar: Seorang wanita asing boleh melayan seorang lelaki India di majlis makan perniagaan. Kebanyakan lelaki akan menawarkan untuk membayar bil, tetapi akhirnya perempuan yang membayar bil tersebut.

Di Indonesia … Tahu tempat anda: Jika kedua-dua lelaki dan wanita yang hadir pada makan malam perniagaan, tetamu lelaki kehormat  akan duduk di sebelah tuan rumah. Tetamu wanita kehormat akan duduk sebelah kepada isteri  tuan rumah.

Di Jepun … Bagi lelaki sahaja: Isteri jarang menemani suami mereka untuk makan malam urusan perniagaan.

Di Malaysia … Sedikit berbeza: Pasangan boleh dijemput untuk makan malam, tetapi tidak untuk makan tengah hari.

Di Korea Selatan … Untuk berjaya dalam perniagaan: ahli perniagaan wanita asing sepatutnya muncul elegan, tertib dan sangat feminin.

Di Laos … Tanda Kenyang: Meletakkan tudung di atas bakul/mangkuk nasi anda dianggap sebagai cara yang sopan menunjukkan anda mempunyai makanan yang mencukupi.

Di Pakistan … Tiada tangan kiri: Jangan sekali-kali menggunakan tangan kiri anda untuk makan atau menghulurkan makanan. Tangan kiri digunakan untuk membersihkan badan dan dianggap kotor.

Dalam Singapura … Tiada nombor ganjil: Jika anda menjemput orang Singapura untuk makan malam, sebaik-baiknya mempunyai nombor genap yang hadir di meja untuk memastikan nasib baik.

Di Taiwan … Gunakan penyepit dengan betul: Jangan letakkan penyepit secara melintang di atas mangkuk anda (sial) atau berdiri tegak dalam nasi (dikaitkan dengan upacara pengebumian dan sinonim dengan kematian).

Di Vietnam … Jangan merokok:  Perokok wanita dinasihatkan supaya tidak merokok melainkan jika mereka ingin menarik perhatian dari lelaki Vietnam.

Advertisements

4 thoughts on “Masuk Kandang Kambing Mengembek, Masuk Kandang Kerbau Menguak…

  1. Assalamualaikum…alhamdulilah blog encik amat baik sekali, banyak ilmu saya perolehi. Saya mohon untuk share koleksi-koleksi pantun dan mutiara kata agar ilmu ini dapat dikongsi bersama, terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s