KOLEKSI MUTIARA KATA 1-10

MUTIARA KATA 10:

PERBEDAAN ANTARA ORANG BERJAYA DENGAN ORANG TAK BERJAYA IALAH ORANG BERJAYA MERANCANG DALAM MMBENTUK KEHIDUPAN MEREKA DAN BERUSAHA BERSUNGGUH HATI MENDAPATKANNYA. SEMENTARA ORANG KEBANYAKAN DIBENTUK OLEH KEHIDUPAN MEREKA. MEREKA MENUNGGU DENGAN PASIF KEMANA KEHIDUPAN MEMBAWA MEREKA SELANJUTNYA. PERBEDAAN KEDUANYA IALAH GOLONGAN PERTAMA BENAR-BENAR HIDUP SEMENTARA GOLONGAN KEDUA HANYA SEKADAR HIDUP APA ADANYA (Anonim)

MUTIARA KATA 09:

JIKA ANDA MAHU MEMBUAT SESUATU – ANDA AKAN BERUSAHA MENCARI JALAN. JIKA ANDA TIDAK MAHU MEMBUAT SESUATU – ANDA AKAN MENCARI SERIBU ALASAN (Anonim)

MUTIARA KATA 08:

SESUNGGUHNYA ORANG YG BERAKAL ITU MENYEMBUNYIKAN RAHSIANYA DAN ORG YANG JAHIL DAN BODOH ITU MEMBUKA KEAIBANNYA -KELEMAHAN DAN KETIDAK MAMPUAN. (Anonim)

MUTIARA KATA 07:

JANGAN MENGUKUR KEBIJAKSANAAN SESEORANG HANYA KERANA KEPANDAIANNYA BERKATA-KATA, TETAPI IA PERLU DINILAI DARI

KEMATANGAN BUAH FIKIRANNYA DAN TINGKAH LAKUNYA. (Anonim)

MUTIARA KATA 06:

YANG JAUH ADALAH MASA YANG BERLALU, YANG DEKAT ADALAH DATANGNYA SAAT MATI, YANG BERAT ADALAH MEMEGANG AMANAH, YANG RINGAN ADALAH BERBUAT DOSA SESAMA MANUSIA, YANG BESAR ADALAH HAWA NAFSU MANUSIA YANG TIDAK PERNAH MENCAPAI KEPUASAN (Anonim)

MUTIARA KATA 05:

SIAPA YG BANYAK BICARA, BANYAK PULA SALAHNYA; SIAPA YG BANYAK SALAH, HILANGLAH HARGA DIRINYA; SIAPA YG HILANG HARGA DIRINYA; BERERTI DIA TIDAK WARAK; SEDANGKAN ORG YG TIDAK WARAK ITU BERERTI HATINYA TELAH MATI. (Saidina Ali Abu Talib)

MUTIARA KATA 04:

JIKA ANDA BEKERJA SEMATA-MATA UNTUK WANG, ANDA TIDAK AKAN MENJADI KAYA KERANANYA. TETAPI JIKA ANDA MENYINTAI PEKERJAAN YANG ANDA LAKUKAN ITU, KEJAYAAN AKAN MENJADI MILIK ANDA (Ray Kroc: Pengasas McDonalds)

MUTIARA KATA 03:

SETIAP MANUSIA ADALAH ARKITEK KEHIDUPANNYA SENDIRI. DIA MMBINANYA SEPERTIMANA YG DIKEHENDAKINYA, NAMUN SELEPAS DIA MMBINA APA YG DIKEHENDAKINYA, KDGKALA DIA MENDAPATI BAHAWA DIA TIDAK MENYUKAI APA YG DIBINANYA DAN MENCARI SESEORG ATAU SESUATU UTK DIPERSALAHKAN DRPD MENCUBA UTK MENUKARKAN DIRINYA SENDIRI (Anonim)

MUTIARA KATA 02:

NILAI HIDUP MANUSIA DI UKUR DENGAN GARIS YG MULIA, IAITU KERJA DAN SUMBANGAN BERNILAI KEPADA MANUSIA LAINNYA, BUKAN USIA. (Richard Brinsley Sheridan)

MUTIARA KATA 01:

ADA DUA CARA SESEORANG ITU TIDAK BOLEH BERJAYA. PERTAMA ORG YG HANYA MENGERJAKAN APA YG DISURUH DAN KEDUA ORG YG TIDAK MAHU MENGERJA APA YG DISURUH (Anonim)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s